Na pragu novog tisućljeća

Članovi KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ ponovno se okupljaju 2001. i nalaze unutarnje snage za nastavak djelovanja. Za predsjednika je izabran Dražen Krišto, potpredsjednikom postaje Željko Franić, a tajnicom Ankica Štefančić. Društvu se ponovno priključuju neki članovi „Oriovačkih kuna“ i „Tkanice“. Voditelj folklorne sekcije i dalje je Zdravko Pandurić. Prostorije KUD-a uređuju se od poda do stropa, uz financijsku pomoć Općine Oriovac (načelnik Antun Pavetić), Dražena Krište i Hrvoja Tadića.

U društvu djeluje folklorna sekcija, dječja folklorna skupina, muška pjevačka skupina i tamburaška sekcija, sveukupno šezdeset članova. Na repertoaru su izvorni i koreografirani folklor brodskog Posavlja, s posebnim naglaskom na tradicijsku kulturu Oriovca, zatim koreografije iz Turopolja, Dalmacije (Split), Međimurja, Baranje i Hrvata iz Mađarske te Bunjevaca. Uz uobičajene nastupe, u ovom se razdoblju KUD posebno ponosi sudjelovanjem u televizijskoj emisije „Škrinja“ novinarke Branke Šeparović s temom „Jabuka“, koja je snimana u Radovanju 22. ožujka 2002. U lipnju 2002. KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ velikom priredbom u središtu Oriovca, uz nastup 14 društava iz drugih mjesta, obilježava dva desetljeća djelovanja, a manifestacija kasnije prerasta u smotru pod nazivom „Oriovačke žetvene svečanosti“.

Početkom rujna 2003. za stručnog voditelja u društvo dolazi Snježana Missoni koja zatječe mušku pjevačku skupinu, folklornu i tamburašku sekciju, sveukupno 45 članova široke dobne strukture, od 15 do 70 godina. Ona naglasak stavlja na učenje pučke tradicije oriovačkog kraja i brodskog Posavlja. Priključivanje muške pjevačke skupine plesnoj donijelo je zrelost izvedbe, posebno u pjevanju.

Zahvaljujući dugogodišnjem aktivnom članu Branku Segetliji, koji je godinama prikupljao i zapisivao folklornu građu od mještana koji su se sjećali starih običaja i pjesama, KUD je imao na raspolaganju bogat raspon izvornoga materijala kojega je ugradio u svoje programske sadržaje, na temelju čega je Snježana Missoni postavila desetak različitih koreografija. Cilj je bio sačuvati i prezentirati uglavnom nepoznatu folklornu baštinu oriovačkog kraja. Program muške i ženske pjevačke skupine, formirane 2006., obogaćen je s dvadesetak „novih“ pjesma. Kad su stvoreni objektivni uvjeti, naučen program, stvorena dobra i ujednačena ženska i muška pjevačka skupina, uz kvalitetan tamburaški sastav, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ snimio je svoj prvi nosač zvuka, CD pod nazivom „Oj, Jelas polje zeleno“ (2007.), da bi 2010. bio snimljen i drugi pod nazivom „Procvjetala grana jorgovana“. Oba nosača zvuka donose pjesme iz oriovačkog kraja koje je prikupio i zapisao Branko Segetlija.

Kvalitetan program i uvježbanost izvođača KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ predstavio je na brojnim nastupima, među kojima se ističu godišnji koncerti KUD-a (koji se opet redovito održavaju u Oriovcu od 2006.), te božićni koncerti (od 2004.). Tu su i nastupi na programima „Brodskog kola“ u Slavonskom Brodu (Smotra izvornoga folklora Brodsko-posavske županije, Smotra crkvenog pjevanja) i u Donjoj Bebrini (županijska smotra pučkih pjevačkih skupina), te nastupi na Smotri tamburaških sastava Brodsko-posavske županije u Slavonskom Kobašu. Brojni su i nastupi na Radio Slavoniji, Radio Osijeku, Radio Požegi, Prvom programu Hrvatskog radija i na Narodnom radiju. Brodsko-posavsku županiju KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ predstavljao je u Đakovu na „Đakovačkim vezovima“ 2004. i 2006. (kada je osvojio prvu nagradu za najbolji nastup – nošnja, pjesma, ples i tamburaški sastav), u Vinkovcima na „Vinkovačkim jesenima“ 2008., u Županiji na „Šokačkom sijelu“ 2009., u Ogulinu na smotri „Igra kolo“ 2004., u Metkoviću na smotri „Na Neretvu misečina pala“ 2006., pa po drugi put u Zagrebu na Međunarodnoj smotri folklora (2007. godine) te na 17. susretima folklornih ansambala Hrvatske u Čakovcu (2010., treća nagrada u konkurenciji 12 skupina iz 11 županija) kao i u Batrini na Drugoj smotri šetanih kola (2010.). Društvo je sudjelovalo na snimanju emisije „Lijepom našom“ u Novoj Gradiški 2008., a obje pjevačke skupine izmjenično (muška i ženska) nastupale su na Smotri pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema „Alaj pjevam i pjevati znadem“ u Slavonskom Brodu („Brodsko kolo“) od 2006. do 2010. godine. Na svim je ovim nastupima do izražaja došla raznolika i bogata nošnja Oriovca, te pravilno predstavljanje već zaboravljene folklorne baštine oriovačkog kraja.

Na redovnim godišnjim skupštinama dolazi do promjene u vodstvu društva te je u razdoblju od 2006. do 2008. predsjednica Ankica Štefančić, potpredsjednik Željko Pavlović, a tajnica Zlata Buzo. U proljeće 2009. izabrano je novo, danas aktualno predsjedništvo koje čine predsjednica Željka Čorak, potpredsjednici Željko Pavlović i Zvonimir Jakirac, tajnica Zlata Buzo i blagajnik Darko Pandurić.
Budući da je „ženska škola“ denacionalizacijom vraćena samostanu Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ nakon gotovo tri desetljeća morao je naći novi prostor za rad, te od proljeća 2010. seli u „mušku školu“, također u središtu Oriovca. Ovaj je prostor ponovno uređen zajedničkim snagama članova i razumijevanjem Općine Oriovac i sponzora, te je svečano otvoren 27. lipnja 2010. u prigodi održavanja „Oriovačkih žetvenih svečanosti“.
U radu društva brojni su članovi dali veliki doprinos, kako oni koje ovdje spominjemo, tako i drugi koji su godinama redovito dolazili na probe, učili nove koreografije i pjesme, davali ideje i nastojali da svaki javni nastup KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ bude na visokoj razini. Tako je već tri desetljeća KUD „Luka Ilić Oriovčanin“, usprkos brojnim problemima u svome radu, uspijevao dostojno predstaviti folklornu baštinu Oriovca. Danas, svojim izvedbama prilagođenim sceni, plijeni pažnju i ubire najviše ocjene stručnjaka na svim manifestacijama i natjecanjima na kojima se pojavi, prepoznatljiv prvenstveno po bogatoj tradicijskoj baštini uskog područja s kojeg dolazi, a koja dosad nije bila temeljitije istražena i primijenjena na sceni. Ukupan dojam nastupa oriovačkih folkloraša podiže nošnja i brojni detalji pri njenom odijevanju te češljanju tradicionalnih ženskih frizura, u čemu članicama i članovima pomažu Mišo Čorak i njegova obitelj, Kata Čorak i Marica Bionda.

KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ od osnutka do današnjih dana izuzetno dobro surađuje s jedinicama lokalne uprave kao i Brodsko-posavskom županijom, Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma. Svi su oni prepoznali kvalitetu i želju društva za očuvanjem tradicije te pomagali KUD-u „Luka Ilić Oriovčanin“ na razne načine, uglavnom financijskom potporom.