Prvo desetljeće

Kako prvih godina društvo nije imalo osiguranu financijsku potporu, bilo je jako teško organizirati rad, no i to se nadoknađivalo voljom i željom članova da ustraju. Nastupalo se u vlastitim nošnjama, a svirači su svirali na svojim glazbalima. Usto, bile su to godine velikih restrikcija, pa se stariji članovi sjećaju kako su se probe ponekad održavale i uz svjetlost svijeća, ali nije se odustajalo.
Prvi javni nastup KUD „Vladimir Becić“ imao je u Mjesnom domu Oriovac 1981. godine za Dan žena (8. ožujka). To je članovima dalo novu energiju. Uz intenzivne probe društvo se pripremilo te nastupilo na Smotri folklora općine Slavonski Brod (danas Brodsko kolo).

U studenome 1982. oriovačko kulturno-umjetničko društvo odlazi na prvo gostovanje. Na poziv naših radnika u Njemačkoj dvije večeri uzastopce Oriovčani nastupaju na zabavama u Stuttgartu i Nütingenu. Plešu se kola i koreografije iz Slavonije, a poslije cjelovečernjih koncerta uslijedile su zabave uz tamburaše iz Oriovca. KUD priređuje zabavu za Emerikovo i doček Nove 1983. kako bi bar malo popravili svoju financijsku sliku i nabavili potrebne rekvizite za rad.

S dolaskom Nene Seletkovića u KUD dolaze i mlade tamburaške snage iz Tamburaškog orkestra Osnovne škole Oriovac. Nakon nekoliko mjeseci počinju i prvi nastupi. Suradnja Osnovne škole Oriovac s Gradišćanskim Hrvatima u Pinkovcu urodila je novim inozemnim gostovanjem KUD-a „Vladmir Becić“ koje 1983. gostuje u Austriji. Sponzori ovog putovanja, kao i brojnih kasnijih, bili su Svjetlost iz Lužana i Oriolik iz Oriovca. Razumijevanjem direktora Oriolika Tugomira Marina, KUD je i sljedećih godina imao osiguran autobus za gotovo sva svoja putovanja, što mu je omogućilo mobilnost. U sjećanju posebno ostaje gostovanje u Skradinu u lipnju 1982., organizirano na inicijativu i uz financijsku pomoć Tugomira Marina. Šezdesetak članova KUD-a „Vladimir Becić“ i četrdesetak članova NK „Oriolik“ zajedno su gostovali u Skradinu i tamo dostojno predstavili svoje mjesto na oduševljenje domaće publike.
Probe su i dalje dva puta tjedno i radi se na poboljšanju kvalitete pjesme, plesa i sviranja. Društvo je već stalo na noge.

Početkom 1984. iz rada KUD-a povlače se Nikola Jurić i Tono Pandurić, a vodstvo preuzima skupina novih ljudi: Stjepan (Štefa) Tadić, Ivo Bogunović, Renko Halkijević, Željko Krišto i Vlado Haring, koji će se u sljedeće četiri godine smjenjivati na mjestu predsjednika.

KUD „Vladimir Becić“ s posebnim je ponosom 1984. godine priredio folklorni program u prigodi otkrivanja spomen-ploče slikaru Vladimiru Beciću, čije je ime u to vrijeme nosio, na kući njegovog djeda u Oriovcu (Braće Radića br. 5). Iste godine društvo predstavlja Hrvatsku na smotri „Bratstvo i jedinstvo“ u Prištini, gdje sudjeluju predstavnici svih šest republika i dvije pokrajine tadašnje države. Tu je uspostavljeno poznanstvo s vojvođanskim koreografom iz Subotice koji dolazi u Oriovac i s KUD-om postavlja tri nove koreografije – pjesme i plesove Hrvata ih Mađarske, Banata i Bunjevačku, no slavonske koreografije te daljnji rad s članovima i dalje vodi Mato Matanović.

Tako se nastavilo raditi sve do Domovinskog rata. Nizali su se nastupi diljem Hrvatske i tadašnje države, nezaobilazno je bilo sudjelovanje na smotri folklora u Slavonskom Brodu (Općinska smotra folklora), Đakovu („Đakovački vezovi“), Vinkovcima („Vinkovačke jeseni“), Subotici („Dužijanca“), ali i brojnim drugim mjestima. Svakoga ljeta neizostavna su gostovanja na Jadranu.

KUD „Vladimir Becić“ kupuje 1985. tambure za cijeli sastav (dvije bisernice, tri brača, čelo, čelović, dvije bugarije) te dvadesetak stalaka za note, a sljedeće godine kupuju se nošnje za tri koreografije – bunjevačku, banatsku i mađarskih Hrvata. Dobri uvjeti za rad, brojna putovanja i nastupi, kao i opća klima u KUD-u privlače i nove članove, tako da društvo ima velik broj muških i ženskih plesača te desetak odličnih svirača. Glavni sponzor je tvornica „Oriolik“. Dužnost predsjednika KUD-a od 1988. do rujna 1990. obnaša Branko Segetlija.